Alla avsnitt

92: Handelsrutter i Tyskland

Utlovad uppföljning på enhjulingscyklandet och upphittad jongleringsmjukvara får både Magnus och Martin att tänka på samma gemensamma nämnare.

88: Tio olika sorters rattar

I den här veckans avsnitt av M vs M diskuterar vi trenden med att betala för att låsa upp hårdvarufunktioner i exempelvis bilar, något som ett flertal tillverkare verkar vara inställda på av förklarliga skäl.

86: Någon slags snigelfilm

Sommaren börjar vara här på allvar. Med Magnus på länk från sommarstugan pratar vi lite om pussel och ganska mycket om att det kan vara skönt att inte behöva ha koll på alla sina filer, och att hela skrivbordsmiljön kanske är nästa sak som flyttar upp i molnet.

85: Saker som man kan samsas om

Vi pratar om olika typer av boxar på stan, antingen med prylar eller paket i, och halkar sedan in på schack och schackdatorer. Rätt bra spridning helt enkelt.

81: Fakturor från Island

Efter en liten återkoppling till förra veckans avsnitt diskuterar vi det faktum att SEB nu äntligen har fått stöd för Apple Pay, med sedvanlig mängd stickspår och fria associationer.

80: En magisk strumpa

Vad är den gemensamma nämnaren för löpning, programmering, matematik och bingo? Det kanske finns flera, men en av dem berättar Magnus om i det här avsnittet av M vs M.

79: Hashkollisionsteori helt enkelt

Vi pratar om trenden med att prenumerera på olika saker snarare än att köpa dem när andan faller på, och hur förväntningarna på IT-upplevelsen från små sällskap och föreningar vida överstiger vad medelsvensson kan åstadkomma med små medel.

78: VM i toolbars

Vi pratar om (och via) Zoom, världens mest bespottade mjukvara de senaste veckorna. Eftersom vi äntligen har säkrat vår webbsida med HTTPS/TLS halkar vi dessutom in i en ganska lång diskussion om certifikat och Let’s encrypt.

77: Eder har svurits

Martin har halkat in på trolleriföreställningar på Youtube och har en del frågor. Lyckligtvis är Magnus helt rätt person att svara på dem. Vi tipsar även om ett bra verktyg för att vässa programmeringskunskaperna.

76: Den påskigaste påsken

Magnus har fått en briljant idé om hur man kan göra videomöten lite roligare och Martin berättar om en lång strävan mot den perfekta betallösningen.

75: Ni får Florida

Vi pratar om olika tjänster för att peka ut en vis position i världen på ett kort eller lättmemorerat sätt och andra mer eller mindre relatereade ämnen. En stunds distraktion när det är oroliga tider helt enkelt.

74: De sämsta automaterna i hela världen

Lyckligtvis tog det bara någon vecka innan vi spelade in igen! Martin har städat lite i postrummet och då konfronterats med olika bokstavskombinationer. Dedikerade app:ar verkar också vara på väg tillbaka.

72: Den glada hunden

Vi ger oss på det allt mer aktuella ämnet att betala för digitalt innehåll. Kan möjligen problemet lösas med buzzwords som mikrotransaktioner och kryptovalutor, eller ska vi fortsätta kapprusta i kampen mot betalväggarna? Vi kommer som vanligt med fler frågor än svar, men just den här gången har vi i alla fall någon sorts idé om hur det skulle kunna fungera.

71: Uppringd av en robot

Det har väl knappast undgått någon att EU har infört en ny lagstiftning för hantering av personuppgifter kallad GDPR. Detta fenomen och alla konstiga effekter det redan har fått är huvudämnet för dagens avsnitt. Vi hinner även beröra sömn, fyndiga supportsvar och mörk lokförarhumor, mycket nöje!

70: En bekant från Luxemburg

Efter ett långt uppehåll är vi tillbaka i etern! Vi pratar om bebisar, AI, blockchain och bokhyllor. Inspelat på en filt i stadsparken i Lund, komplett med fågelkvitter, stoj och hembryggt kaffe i termos.

69: På en bakgård i Lund

Äntligen stod planeterna rätt, och vi fick till en inspelning tillsammans med Olle och Jocke på Ölbryggarföreningen Rhizom i Lund. Det var en synnerligen gemytlig kväll, och naturligtvis blev det en massa prat om öl i allmänhet och hembryggning i synnerhet.

68: Azerbajdzjanska ljud

Det planerade specialavsnittet blev dessvärre uppskjutet på grund av sjukdom, men finns fortfarande kvar i våra planer. Martin väntas bli pappa vilken dag som helst, och med anledning av det pratar vi istället om det här med barn, hur det fungerar, och om prylar man behöver (eller inte).

67: Lite fårtestikelvibbar

Efter en lite väl lokal utsvävning om aktuella händelser i Lund pratar vi en hel massa om mat! Mästerkockar, kokböcker, avancerade efterrätter, utbankade kycklingar, två-gånger-i-grytan-fläsk och en massa annat smarrigt.

66: En app som ser ut som en tomat

Att få plats med många språk på samma etikett eller förpackning utan att det blir rörigt eller svårbegripligt kan vara trixigt, något som Magnus har spanat lite på. Vi pratar även om sätt att fokusera på jobbet, allt svårare Captcha-test, och varför inte mobilbilder är roterade på riktigt.

65: Ett otroligt exotiskt namn

Efter en veckas ledighet är vi tillbaka fulla av energi! Vi pratar Youtube, bra kanaler, och huruvida influencer är något man kan utbilda sig till. Vi får även med en släng av fysisk säkerhet, inklusive hur man kan öppna dörrar med hjälp av whisky.

64: Två lager fernissa

Rongorongo! Vi halkar in på det här med språk igen, både verkliga och påhittade, som skrivs från alla möjliga håll. Magnus har dessutom skrivit ut spelkort från *internet* och pratar om hela konceptet med print and play.

63: Alla mina grisar

Efter en stunds filosoferande över en kopp kaffe visar det sig att Magnus har gjort en stor förändring i sitt liv som definitivt behöver diskuteras.

62: Tusen läckta lösenord

Vi kickar igång det nya året på bästa sätt, med en teknisk irrfärd från DNS och TSL till digitala journalsystem och biometriska pass. Härliga tider!

60: På väg in i tuben

Det blir spralligt värre när Magnus berättar om hur han blev 100% mänsklig igen, en utmärkt avslutning inför julhelgen. Vi är tillbaka igen i mellandagarna, men tills dess önskar vi alla lyssnare en riktigt god jul!

59: Väder-Nils in a box

Efter en veckas uppehåll på grund av sjukdom är vi tillbaka i båset igen. Det blir lite svamligt om bland annat sudoku, constraint programming, 1password och Com hem. Inte så pjåkigt såhär en mörk decemberdag!

58: En obskyr liten magnetfirma i Schweiz

Vi pratar om att börja på ny kula, specifikt då med mjukvaran på sin mobiltelefon. Vilka appar behöver man mest, och hur bevisar man egentligen att man är den man utger sig för att vara när man börjar från scratch.

56: De deppigaste graferna

Vi har åter igen besök av Fredrik Björeman, känd från bland annat Kodsnack och Björeman // Melin. Vi pratar om skillnaden mellan jobb och arbete, prenumerationer på gem, och vad man egentligen skulle göra om man inte behövde jobba. Vi beklagar borrljuden framåt slutet …

55: En stor kyldisk med jalapeño

En vecka har gått sedan Apple pay lanserades i Sverige, och vi går igenom våra intryck såhär långt. Var funkar det, hur funkar det, och hur är det egentligen att använda? Vi tillhandahåller en massa frågor men även en del svar för en gångs skull, häng med!

54: En cykelherde

Plötsligt händer det! Efter nästan exakt ett års radiotystnad är vi tillbaka i etern igen. Kanske inte lika regelbundet som tidigare, men ändå. Vi pratar ganska mycket om IoT, från temperaturloggning med små enheter till smarta hyrcyklar, och avslutar med en touch av artificiell intelligens.

53: Lägg det på data

Det allra sista avsnittet av M vs M, åtminstone för den här gången. Dagen till ära har vi besök av ärkepoddaren Fredrik Björeman, känd från bland annat Kodsnack. Av naturliga skäl pratar vi bland annat om att avsluta saker, när det är OK att göra det, och hur man gör det på ett bra sätt. Stort tack till alla som har lyssnat under det här året, vi hörs igen om andan faller på!

52: Som en liten Barbapapa

Det här med mysterier blev ett populärt ämne, och vi följer upp med en del andra intressanta fall som folk har tipsat om. Vi halkar sedan in på det här med mer eller mindre intelligenta maskiner i hushållet, och vilka problem de eventuellt kan föra med sig, innan vi avslutar med ett riktigt bombnedslag!

51: En förnimmelse av framtiden

Vi pratar om övernaturliga händelser, otrevliga skeptiker och olösta mysterier! Förnimmelser av framtiden, försvinnande brottslingar, gömda tåg fulla av nazistguld och annat spännande. Det mest mystiska av alltihop är kanske ändå Martins oförmåga att placera olika händelser ens i rätt årtionde.

50: Alla decimaler av pi

Vi har testat Google Allo och dess inbyggda assistentfunktion, och pratar därför åter igen om det här med mer eller mindre digitala assistenter av olika slag. När alla kan ha en personlig assistent uppstår genast frågan om vad i hela friden man ska ha dem till?

49: Mjölk i skohyllan

Efter en fräsch inledning om tandkräm och deodorant kastar vi oss in i minnesteknikens underbara värld. Magnus förklarar ett par enkla men effektiva koncept som alla kan använda sig av för att med lite träning lägga nästan vad som helst på minnet. Tekniska och geografiska utmaningar ger bitvis lite risig ljudkvalitet, det blir bättre nästa vecka!

48: En amerikansk optimist

Martin ligger i sjuksängen och är med via LÄNK. Lite segt och mosigt blir det, men bortsett från den uppenbara frågan vad man egentligen gör om dagarna när man är sjuk lyckas vi prata om iPhone 7 och dess avsaknad av hörlursuttag, nöjet med programmering, och saker man kan göra på jobbet för att liva upp stämningen. Missa inte Magnus episka bustips!

47: Hem till Årjäng

Magnus har provat att fuska i Pokémon Go och förklarar hur det går till. Det visar sig att han har fuskat även i många andra tjänster och appar, och temat för dagen blir helt enkelt fusk.

46: En liten SF-lapp

Idag pratar vi om att många saker har gått från att vara enkla till att bli krångliga, för att i vissa fall åter igen gå åt det enklare hållet. Lösenord, räkningar och biljetter har alla förhoppningsvis passerat sin ”peak krångligt”.

45: En natt med regissören

Ur en klagosång över obekväma sociala situationer föds en lång diskussion om Kickstarter och andra situationer där man betalar för något i ett tidigt skede, och sedan är med på resan när det man har betalat för tas fram. Vi bjuder på både exemplariska leveranser med god kommunikation, och mindre lyckade projekt som missar sin deadline med flera år.

44: Trans Scania

Under helgen som gick arrangerade vi Trans Scania, och i det här avsnittet pratar vi helt och hållet om detta – hur helgen har varit, historiken bakom loppet, och hur det egentligen kunde gå så mycket fortare för så många i år. Vi avslutar dessutom med en liten bonusintervju med årets vinnare!

43: En jobbig gammaldags trädmeny

Vi kastar oss rakt in i det här med artificiell intelligens på väldigt olika nivåer igen, från enkel textgenerering och hjälp att trycka på rätt knappar till mer eller mindre hjälpsamma bottar. Vad kommer bottar och digitala assistenter som Siri att kunna göra för oss i framtiden? När kan man egentligen börja chatta med dem istället för att sitta på bussen och prata som ett fån? Och vad hände egentligen med alla servicebottar?

42: Ganska nära civilisationen

Vi halkar snabbt in på det här med displayer av olika slag, och hur man skulle kunna bygga en egen stor rackare utan att det kostar skjortan. Vi pratar även gammal teknik i form av kärnminnen och ordbehandlare, och förundras över att ingen har byggt en digital jordglob än.

41: Jättemycket böcker om lögner

Den häpnadsväckande nyheten om att ljudbokstjänsten Storytel nyligen köpte Norstedts förlag (och inte tvärt om) utlöser en diskussion om böcker, publicering, krångliga skatteformulär, och så väl mänskliga som robotiska författare.

40: All min gomdata

Efter en oväntat djup och filosofisk inledning hittar vi tillbaka till vår vanliga form och pratar nycklar, firmware och en hel del om den senaste flugan Pokémon Go. Det tål att påpekas att spelet sedan inspelningen har släppts även i Sverige, så tricket med att byta konton hit och dit som vi tar upp är förlegat.

39: En liten kemifabrik

Efter en kort summering av Magnus simning i Vansbro paddlar vi vidare till samtalsämnen som tandkrämstuber, löparprylar med och utan skärmar, och hur bra eller dåliga konsumentanpassade artificiella intelligenser egentligen är idag. Dessutom, är powerbanken den nya transistorradion?

38: Ett virrvarr av fibrer

Hög tid att prata om Vätternrundan och Magnus upplevelse av densamma. Som brukligt i cykelsammanhang glider vi även in på det här med kolfiber, vad det är, och vad man skulle kunna ha det till.

37: Roligt pyssel för familjen

Det har varit på gång länge, men nu får vi äntligen tillfälle att prata om det här med prepping. Vad kan man göra, vad bör man göra och var går gränsen till galenskap?

36: En randig liten spagett

Ännu ett kort sommaravsnitt, och som utlovat återkommer vi med resultat från Magnus utförliga undersökningar kring den randiga Aquafresh-tandkrämen, och hur ränderna egentligen håller ihop. Vi kommer dessutom på en uppsjö av nya saker att testa, det här är ett ämne som aldrig verkar ta slut!

35: Tjall på inventeringslistan

Det första av våra lite kortare sommaravsnitt, som kom att handla om kläder i största allmänhet och byxor i synnerhet. Byxors livslängd, hur många byxor olika människor har i garderoben, och tredje gången Magnus kom till jobbet utan byxor.

34: Njurformade strålningar

Vi pratar radio i olika former, från amatörradio på vinden till gigantiska ultralångvågssändare som når hela vägen till USA och allt däremellan. Var sänds egentligen närradio ifrån, vad betyder 73 på radioamatörslingo och viken är Magnus favoritantenn?

33: Illuminativasan

I detta pinfärska avsnitt av M vs M pratar vi om tävlingar av olika slag och hur de är upplagda, och sedan en hel del om att skriva och fokusera, och olika mer eller mindre genomtänkta prylar och program som hjälper en att göra detta. En alldeles underbar blandning av intressanta ämnen helt enkelt!

32: En fullstor vattenpipa

Efter en oundviklig sammanfattning från Göteborgsvarvet rör vi oss likt en slingrande flod mellan ämnen som improvisation, organdonation, mer eller mindre moderna rökverk, och rätten att ha en fäbod utan kassaapparat. Det här avsnittet är omöjligt att beskriva, det måste upplevas!

31: En enbandare

Via olika ekonomirelaterade tjänster som Sweatcoin och Wrapp glider vi in på det här med pengar. Växla inför resan eller inte? Är det kort som gäller, eller är cash fortfarande kung? Och hur är det egentligen med Ingemar Bergmans överläpp?

30: Brygghuset Finn

Den här gången lämnar vi vårt trygga bås och beger oss ut i världen, närmare bestämt till Landskrona och Brygghuset Finn! Det blir naturligtvis mycket snack om öl, men även lite om hur det är att driva företag och att våga satsa på sina drömmar.

29: En laxautomat

Våren är här, och känslorna spirar! Vi pratar iPad och andra plattor man kan rita på, värdar av olika slag, och väldigt mycket om mer eller mindre bemannade butiker

28: Halvkulturella kortspel

Vi pratar trolleri av olika slag, liknar det egentligen mest Idol eller Let’s dance? Vi jämför och blandar friskt med konståkning, ölprovning, och andra bedömningssporter. Därefter halkar vi in på det här med prov och tester av olika slag, och slutar i någon sorts tveksam svacka med svåruttalade tjeckiska meningar.

27: En vanlig kverulant

Efter förra veckans onödigt sömniga morgoninspelning är vi tillbaka i vår vanliga form igen. Temat för dagen är appar som påverkar, idrottsevenemang som säljer sin själ, och skojiga kroppsliga experiment man kan ägna sig åt på fritiden.

26: Brandmän och elitcyklister

Vi häller upp varsin kopp termoskaffe och pratar palindrom, en massa hushållsmaskiner och mer eller mindre handgjorda saker. Vad är egentligen handgjort, och vad är egentligen skräddarsytt? Magnus har starka åsikter om kaffebryggare, gaspatroner och elcyklar.

25: En gäckande delfin

Vi försöker prata om listor, men det går sådär. Istället pratar vi ganska mycket om mer eller mindre röda dagar, kopparskålar, bronsvalsar, marmorplattor och andra världsliga ting.

24: Äkta maltesisk entropi

Ett glad lyssnare ställer oss frågan om när man egentligen har varit i ett land, vilket leder till en lång och slingrande diskussion om länder, listor, resmål och det här med att ha meckan att återkomma till kontra att upptäcka nya saker. Magnus får dessutom berätta om den gången han träffade en oväntad kändis, och den gången hans kompis skulle … Fortsätt läsa 24: Äkta maltesisk entropi

23: Hej tullen

Påsken är över oss. Magnus har gjort en djupdykning i det här med tidig respektive sen påsk, och vi diskuterar diverse påsktraditioner som äggpickning, godisberg och orgier med djävulen. Vi hinner dessutom snudda vid det lika aktuella ämnet med sommartid.

22: En chans att äta kött

Martin har experimenterat med att äta vegetariskt och Magnus har misslyckats med maränger. Detta blev det första matavsnittet men kanske inte det sista.

21: Nästan som internet

Efter en oväntat lång inledning om gylfar, appar, löparskors livslängd och annat intressant kommer vi äntligen in på dagens huvudämne – kartor. Vi pratar Open streetmap, olika typer av kartdata och hur lätt eller svårt det är att påverka innehållet i olika karttjänster. Vi bjuder på ett gammalt apptips och ett nytt boktips. Mycket nöje!

20: Sånt man har på tandkrämen

Magnus är just hemkommen från att ha åkt Vasaloppet eller Öppet spår eller vad det nu egentligen heter, och av naturliga skäl pratar vi jättemycket om både det och de andra beståndsdelarna i en så kallad svensk klassiker. Vi överraskades dessvärre av ett eländigt sus som kan vara lite störande …

19: En svetsgubbefirma

Efter några avsnitt där vi varit förvånansvärt fokuserade på enstaka ämnen känns det bra med en sådär härligt rörig, virrig och vindlande diskussion om allt från Chromebooks och operativsystem till badhus och hänglås. Vi beklagar den soppiga ljudkvaliteten, kan vi möjligen komma undan med att den är en härlig tillbakablick till hur våra avsnitt brukade låta i början? … Fortsätt läsa 19: En svetsgubbefirma

18: Drakar och katapulter

Efter lite uppföljning från förra veckans diskussioner om löpning halkar vi in på det här med sällskapsspel, från ritspel till robotspel. Flera bra tips utlovas, även för nybörjare i svängen!

17: En jättekänd marsch

Det har bubblat under ytan länge, men nu bryter äntligen en helhjärtad diskussion om löpning ut. Strategier, scheman, prylar, lopp och mer därtill, förhoppningsvis lite intressant även för icke-löpare. Lyssna om inte annat för Magnus expertråd kring löpning!

15: Springa utan kläder

Trots dimma både i huvudet och utanför fönstret ser vi positivt på tillvaron och gläds åt livets alla möjligheter. Vi pratar lite om löpning, exklusiva och gammeldags prylar och hittar den felande länken mellan qi gong och att laga punkteringar. Vi går sedan vidare och passar på att förolämpa arbetsterapeuter, kiropraktorer, naprapater och säkert även tandläkare och frisörer för både människor och hundar, tjohej!

14: Exakt alla sågar

Följetången kring Martins flytt börjar närma sig sitt slut, och leder dagens diskussion in på det här med ägodelar. Kan man ha för mycket eller för lite saker, vad är egentligen rimligt? Vi pratar också telefonnummer, signerade böcker och de nya hyllbärarna Ikea har välsignat hyllan Billy med.

13: En liten flock människor

Ett litet rop på hjälp leder till en ganska lång diskussion om e-post och andra meddelandetjänster som Peach, Vine, Instagram, Kik, Snapchat, iMessage, Messenger och Whatsapp. Stundtals ganska tekniskt, men förhoppningsvis intressant trots det – eller kanske just därför?

12: En lingvistisk relativitetsteori

I det första skinande avsnittet 2016 pratar vi lite om att utmana sig och lära sig saker, och sedan jättemycket om påhittade språk. Allt från Esperanto och Volapük till Klingonska och Syldaviska.

11: Ett mekaniskt finger

Ett nästan onödigt långt mellandagsspecial, men som vi kan lova är värt lite extra tid. Det är jul, ingen stress, ta din tid och njut av mysiga ämnen som uppslagsverk av olika slag, väderdata, serverrack, små datorer, hemautomation och en hel del svensk internethistoria.

10: Uppesittarkväll

Julen står för dörren, och vi kommer i ordentlig julstämning med kola, glögg och en brasa i öppna spisen. Det blir så klart en del julrelaterade ämnen, såsom julmarknader, julklappsutdelning och julgransplundring, men även en massa prat om speciella affärer, byar, ambulerande butiksbussar, hattar och tics. God jul!

9: Film för gamlingar

Vi pratar limited edition, specialutgåvor av olika godissorter och liknade. Därefter halkar vi in på det här med julbord, lätt hänt så här års, och pratar sedan sekventiell och fritt vald TV, musikalbum, hur olika molntjänster eventuellt lagrar sina filer och till sist en hel massa Star Wars.

8: Intressant ny hårdrock från Hudiksvall

Vi pratar om hur det var för Magnus att springa sex timmar på löpband, och svävar ut kring det här med naglar, plastikkirurgi och huruvida löpning är tråkigt eller inte. Sen blir det musikstreaming och molntjänster för hela slanten, innan vi avslutar med åtminstone ambitionen att utmana oss själva lite.

7: En knapp på magen

Efter lite uppföljning kring gyminstruktörer, frisörer och andra tidigare ämnen pratar vi om Magnus besök på Dreamhack, E-sport, motorsport, sömn och en trådlös liten pryl. Huj!

6: Det sa dom om chips också

Vi pratar tandläkare, professionella relationer som tar slut, träning, proteiner, stark sås och jättemycket om konst. Från proteiner till performance art. Magnus avslöjar sin stora konstbluff, eller en av dem i alla fall.

5: En glad kaka

En virvlande diskussion som börjar i sportstrumpornas förvirrande värld, och sedan slingrar sig genom Facebook, Emoji, UTF, roliga domännamn och en herrans massa annat viktigt.

4: Tusen burkar dillkött

Vi pratar om det oundvikliga faktumet att Magnus numera har ett chip i handen. Därefter handlar det om t-shirts och andra kläder på jobbet, följt av en lång nedgrävning i anteckningsböcker, pennor, läderväskor och limstift. Ny ljudutrustning och nytt inspelningsrum resulterade i lite tveksam ljudkvalitet, ha tålamod med oss!

3: Ett mail i halvåret

Vi knyter ihop lösa trådar från föregående avsnitt, och glider sedan in på det här med speciella tal och deras betydelse. Lite matematik, lite otursdagar, anekdoter från mystiska källare och en snutt om att vi ska gå på konferens den här veckan.

2: De dummaste maskinerna

Sommartiden är slut, vilket leder till en rejäl och lite märklig djupdykning i det här med tid. Vi pratar datum, veckor, konstiga och mindre konstiga datum och slirar in på löparklockor och träning.

1: Den tjockaste grodan

Det första trevande, stapplande avsnittet av M vs M. Vi pratar om podcasts, utrustning, frisörer, kaffe och vad som oroar oss mest.